Het Noorderlicht in IJsland - It Happens in
Selecteer een pagina

Het Noorderlicht in IJsland

Een van de meest mooiste verschijningen van Moeder Natuur die ik in IJsland heb gezien is het Noorderlicht. Ook wel bekend als Aurora borealis. Wil je heel graag hiervoor naar Ijsland?  Dan is het altijd nog een kwestie van geluk of je dit mooie natuurverschijnsel mag aanschouwen. Wij hebben het geluk gehad dat we het Noorderlicht in IJsland 2 keer hebben mogen zien. Ik vertel je graag onze ervaringen om je kans hierop te vergroten.

Wat is het Noorderlicht?

Om de kans op het Noorderlicht in IJsland te spotten te vergroten, vertel ik je graag eerst wat achtergrondinformatie over wat het Noorderlicht precies is. De Aurora Borealis (Latijnse naam voor het Noorderlicht) ontstaat doordat de uitbarstingen van de zon onze aarde raken. Zodra dit gebeurt, komen geladen deeltjes in de dampkring terecht in aanraking met diverse gassen. Door de wrijving hiervan ontstaat er een reactie. Wat wij uiteindelijk hiervan zien is een groen licht met golvende bewegingen. Overigens hoeft dit niet altijd deze kleur te zijn en is het goed mogelijk dat je de kleuren paars, blauw, rood, of een combinatie hiervan ziet. De hoogte waarin dit spectakel zich afspeelt begint vanaf zo’n 100km hoogte.

Waar en wanneer is het Noorderlicht in IJsland te zien?

Het Noorderlicht in eigenlijk het hele jaar door te zien. Er is geen vaste regel van wanneer deze opkomt zoals elke dag het geval is van hoelaat de zon op komt. Wanneer het nu winter of zomer is, het is een kwestie van geluk. Zijn er dan helemaal geen aanknopingspunten? Jazeker wel.
Tijdens ons bezoek aan Ijsland hebben we diverse weersomstandigheden meegemaakt. Ik was zo nieuwsgierig naar het Noorderlicht dat ik elke nacht ben opgestaan om te gaan spotten op hoop van geluk iets van het Noorderlicht op te vangen. Om meteen to-the-point te zijn: de grootste kans om het het groene licht te spotten is:

 • Bij duister
 • ‘s avonds tussen vanaf 19.00 t/m de nacht
 • Bij helder weer, dus geen bewolking.
 • Bij hoge lichtsterkte van de straling van de zon.
 • Wanneer er weinig licht van de maan is

Dan zal je je waarschijnlijk ook afvragen waar je het Noorderlicht het beste kunt zien? Er zijn geen vaste plekken hiervoor maar wel enkele factoren die van belang zijn:

 • Buiten een stad, in ieder geval waar weinig tot geen lichtvervuiling is.
 • Op hogergelegen gebieden zoals een berg of vulkaan kan helpen, afhankelijk van de hoogte van het Noorderlicht in IJsland.

De sterkte van het Noorderlicht

Je zult vast weleens Gegoogled hebben op het Noorderlicht. Hierbij zal je het vast opgevallen zijn dat de Aurora Borealis er felgroen op uitziet. In de meeste gevallen gaat het dan om bewerkte foto’s. Valt het Noorderlicht dan tegen? Nee, zeker niet. De lichtsterkte bepaalt namelijk hoe fel het licht te zien is. De sterkte van dit licht wordt ook wel weergegeven in het aantal Kp. Enkele factoren kunnen de felheid belemmeren zoals hierboven beschreven.  De Kp waarde uit de Kp-index bestaat uit 10 waardes, van 0 t/m 9. Hoe hoger de waarde, hoe sterker de aanwezigheid van het Noorderlicht.

Toen we begonnen met onze terugreis naar Reykjavik hebben we het geluk mogen hebben dat we het Noorderlicht 2 keer mochten ervaren. De 1e keer was dat in Selfoss. We hebben de auto gepakt en zijn een half uur gaan rijden om opzoek te gaan naar een plek waar bijna geen licht kwam. We zijn het hogerop gaan zoeken en waren uiteindelijk beland in een weiland om de auto aan de kant te zetten. Bij toeval zag ik een wazige wolk in de verte. Op goed geluk pakte ik mijn camera met de juiste instellingen en hebben we de Aurora Borealis kunnen aanschouwen. De tweede keer hebben we het geluk gehad waarbij we in Reykjavik in een hottub zaten op het dak van het hotel ‘Room with a view’.

Tips & Tricks

 • Neem altijd een (professionele) camera + statief mee!
 • Houd de weersomstandigheden in de gaten.
 • Gebruik van de app ‘Aurora’ (iOS) geeft je verwachtingen voor het zien van het Noorderlicht.
 • Je kan met een lokale gids boeken om op ‘Aurora hunt’ te gaan.