Onze rondreis door IJsland - It Happens in
Selecteer een pagina

Onze rondreis door IJsland

In 10 dagen is het al mogelijk om het hele rondje van IJsland rijden en dus alle hoogtepunten te zien. Wij gingen maar liefst 11 dagen op stap, maar door de combinatie van werken en reizen kozen wij ervoor om de helft van IJsland te bezichtigen. Zo konden we wat rustiger aan doen, maar toch veel moois zien!

Golden Circle Route

Uiteraard begonnen wij onze reis in Reykjavik – de hoofdstad van IJsland. We kwamen ‘s avonds laat aan en hebben aan de rand van Reykjavik overnacht. De volgende dag vertrokken we gelijk uit Reykjavik, want de laatste twee dagen zouden we nog in Reykjavik doorbrengen. We startten met de Golden Circle Tour, de meest bekende road trip die je kunt maken in IJsland en in één dag kunt doen. Tijdens de Golden Circle zie je verschillende prachtige watervallen, het natuurpark Thingvellir, de geisers en Kerið krater.

Wij hebben de Golden Circle uitgerekt, zo waren we de eerste drie dagen de helft van de Golden Circle Route aan het doen. In de eerste drie dagen hebben we het Thingvellir National Park, de geisers en de Gulfoss waterval gezien. Tijdens deze drie dagen verbleven we in acccommodatie Uthlid Cottages en Skarf tiny houses. Daarna reden we door naar Vík, waar veel bezienswaardigheden gegroepeerd zijn.

rondreis door IJsland

Thingvellir National Park

Vík

Vlakbij Vík verbleven we twee nachten in accommodatie Farmhouse Lodge vanuit waar we diverse tripjes maakten naar bezienswaardigheden in de buurt. Zo zijn we naar de twee indrukkende watervallen Skógafoss en Seljalandsfoss geweest, waarbij de laatste de meeste indruk op ons maakte. Bij deze waterval kun je er namelijk achter langs lopen, waardoor je je echt onder de waterval bevindt. Echt een aanrader! Daarnaast zijn we naar het zwarte strand op Reynisfjara Beach geweest en hebben we de ark in het water – Dyrhólaey – gezien. Na deze indrukwekkende bezienswaardigheden reden we richting de grootste gletsjer van IJsland – Vatnajökullgletsjer – die maar liefst 8% van heel IJsland omvat.

rondreis door IJsland

Seljalandfoss waterval

rondreis door IJsland

Reynisfjara Beach

Vatnajökull gletsjer

De accommodaties rond de Vatnajökullgletsjer zijn erg prijzig, gelukkig hadden ze bij Skyrhusid Guesthouse nog plaats voor ons om twee nachten te verblijven. Een prima hostel dat aanzienlijk goedkoper is dan de overige hotels in de regio. Tijdens ons verblijf bij de gletsjer hebben we een Ice Cave Tour gedaan bij Iceland Adventures van een hele dag en daarnaast zijn we naar Diamond Beach en de Jökulsárlon lagoon – het bekendste gletsjermeer in IJsland – bekeken. Dit gletsjermeer was voor ons echt het toppunt van onze reis – echt adembenemd mooi. Na deze twee nachten bij Skyrhusid Guesthouse vervolgden wij onze weg richting Höfn terwijl het langzaamaan ging sneeuwen.

rondreis door IJsland

Vatnajökull gletsjer

rondreis door IJsland

Ice Cave Tour – midden in een ijsgrot

rondreis door IJsland

Jökulsárlón gletsjermeer

Vestrahorn

In de buurt van Höfn ligt Verstrahorn – een groot gebergte langs de kust van IJsland. Höfn is een klein stadje vlakbij het gebergte en een typisch visserstadje. Het landschap aan de voet van het gebergte aan de kunst is erg groen en kleurrijk, maar dat hebben wij helaas allemaal niet kunnen zien. Het was die dag noodweer in IJsland en door de vele sneeuw die gevallen was en nog viel konden we amper wat zien van de landschappen is Oost-IJsland. Na daar even kort geweest te zijn, stond ons een 4,5 uur durende rit weer terug naar Vík te wachten. Door de sneeuwstorm van die dag hebben we er 8 uur over gedaan om er te kunnen komen. In de winterperiode kunnen we je deze afstand dan ook niet aanraden. 😉

Aangezien we zo enthousiast waren over de accommodatie Farmhouse Lodge, hebben we hier nog één dag verbleven voordat we door gingen naar Selfoss.

Selfoss

Onderweg naar Selfoss heb je nog enkele bezienswaardigheden die je kunt bezichtigen en Selfoss maakt dan ook onderdeel uit van de Golden Circle Tour. Ons plan was om de Kerið krater te bezoeken, maar door de vele sneeuw die er lag hebben we eruiteindelijk voor gekozen om door te rijden naar onze accommodatie in Selfoss. Zo konden we beide mooi nog wat uurtjes werken en stond er ‘s avonds een Aurora Hunt op het programma. Die hebben we uiteindelijk ook gespot even verderop die avond, dus deze accommodatie heeft een bijzonder plekje gekregen in onze herinneringen aan IJsland.

rondreis door IJsland

Samen op Aurora Hunt

Reykjavik 

Na de Golden Circle Tour reden we door naar Reykjavik waar we verbleven in het prachtige hotel A Room with a View. Die dag hebben we kort Reykjavik verkend en zijn we uit eten geweest. ‘s Avonds zagen we vanuit de hot tub op het dak van het hotel in Reykjavik het Noorderlicht dansen in de hemel – een beeld dat we nooit meer zullen vergeten! 

De volgende dag gingen we naar The Blue Lagoon – wat overigens geen aanrader is, waarom niet lees je hier – en verbleven we vlakbij het vliegveld Keflavik in de accommodatie Nupan de Luxe omdat we de volgende ochtend op tijd weer bij het vliegveld moesten zijn.

rondreis door IJsland

Letterlijk A Room with a View in Reykjavik

 

Al met al, was het een vrij intensieve road trip met veel mooie bezienswaardigheden met het Jökulsárlón gletsjermeer als hoogtepunt! Doordat wij werkten en reizen tegelijkertijd was het vrij intensief. Zo verbleven we bijna elke nacht ergens anders en hebben we in 8 verschillende accommodaties overnacht. Een fantastisch mooie trip die we graag nog een keer doen in de zomer. IJsland, hopelijk tot snel!