Wanneer je een auto gaat huren in IJsland, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Dat je een goede autoverzekering afsluit in verband met de plotseling opkomende zandstormen bijvoorbeeld. Of dat je altijd met twee handen je autodeur open en dicht moet doen omdat anders de deur eruit kan waaien. Hieronder vind je alle informatie over de verschillende autoverzekeringen en het rijden in IJsland!
Verschillende autoverzekeringen in IJsland
De verwarring van autoverzekering hebben wij standaard bij autoverzekeraars in welk land dan ook, want wat ga je wel laten verzekeren en wat niet? Wij hebben weleens horrorverhalen gehoord van mensen die hun ramen niet hadden verzekerd en heel toevallig werd een dag later een ruitje ingetikt waardoor ze voor hoge kosten kwamen te staan.. Ook in IJsland heb je veel keuze in de verzekeringen, omdat de extreme weersomstandigheden natuurlijk meespelen. Bij onze autoverhuurder Lotus Car Rental (lees hier ons review) kon je kiezen uit brons, zilver, goud en platinum. En zoals je zou verwachten, krijg je bij de bronzen verzekering een basisverzekering en zit bij platinum alles erbij in – behalve rijden onder invloed natuurlijk. Wij kozen voor de zilveren verzekering waar het volgende in zit:
- Een ‘Collision Damage Waiver’ waarbij de auto en andere botsingsschade is verzekerd;
- De bestuurder en andere inzittenden van de auto zijn verzekerd voor allerlei verwondingen, zoals spoedeisende hulp, ziekenhuisverblijf, medische onderzoeken en andere kosten die erbij komen kijken;
- De aftrekbare kosten omvatten 150.000 ISK (afhankelijk van de valuta, maar ongeveer 1100 euro);
- De auto is verzekerd tegen diefstal en daarbij heb je 0 euro aan aftrekbare kosten;
- Wat NIET verzekerd is: ‘gravel’ schade, zand en as schade, schade aan het onderstel van de auto, schade aan de wielen, schade aan de windschermen, schade aan de lichten, waterschade, motorschade, schade aan de verwarming of airco, schade aan de versnellingsbak, kosten voor het slepen van de auto, schade door het slepen van de auto, schade door dieren, schade door nalatigheid van de bestuurder, schade doordat de bestuurder onder invloed was van alcohol of drugs of op een andere manier incapabel was om op een veilige manier te rijden.
Voor ons was dit voldoende om in januari een elfdaagse roadtrip te kunnen doen. Wij hadden eventueel ervoor kunnen kiezen om een gouden verzekering te nemen waarbij schade door zandstormen en ‘gravel’ stormen werden vergoed. Doordat wij in de winter reisden, waren we minder bang dat dit voor ons noodzakelijk zou zijn en vandaar dat wij hierop hebben bezuinigd. Lotus Car Rental heeft ons daar in heel goed geadviseerd en op basis daarvan hebben we een keuze gemaakt.
Mocht je dus in de lente of zomer naar IJsland gaan, vraag dan aan de autoverhuurder hoe groot de kans op zandstormen is.
Rijden in IJsland
Het rijden in IJsland is anders dan in Nederland. En dat is logisch, want in IJsland hebben ze met hele andere weersomstandigheden te maken. Zij schrikken niet van een meter sneeuw, terwijl we hier in Nederland bij 10 centimeter al van de weg afglibberen en 30 km per uur rijden. In IJsland zijn de auto’s er dan ook een stuk beter op voorbereid. In de banden van de auto’s vind je ‘spikes’ waarmee de banden zich beter in het asfalt kunnen nestelen om zo meer grip op de weg te houden bij gladheid. Dit werkt erg goed, maar op de bruggen is dit een ander verhaal. Op de bruggen in IJsland zijn er ijzeren platen aan elkaar gelast en heb je geen asfalt, waardoor de spikes hier geen effect op hebben. Wees dan op bruggen ook erg alert bij gladheid, laat je uitrollen op de brug met een gematigde snelheid en probeer niet te remmen.
Bruggen
Wanneer je een brug in IJsland ziet moet je sowieso alert zijn. De meeste bruggen in IJsland zijn maar voor één auto gemaakt. Wanneer je een brug nadert zie je een waarschuwingsbord en moet je alert zijn op dat er aan de overkant niet een tegemoetkomende auto de brug oversteekt. Hierbij geldt de regel: de auto die als eerste komt, mag als eerste de brug over. Bij lange brug zijn er rustplaatsen aan de zijkanten van de brug gemaakt. Mocht je iemand halverwege de brug tegenkomen, dan kun je op deze rustplaatsen blijven wachten totdat de auto gepasseerd is.
Route 1
In IJsland heb je eigenlijk maar één weg – Route 1 – die langs alle grotere dorpen en steden komt en die je helemaal kunt afrijden om een rondje door IJsland te maken. Uiteraard heb je nog meer ‘kleinere’ wegen die je kunt nemen vanaf route 1, maar deze zijn soms slecht begaanbaar en hierbij wordt altijd aangeraden om dit te doen met een 4 x 4 aandrijving.
Zandstormen
Het is bizar hoe hard het waait in IJsland. Het werd ons aangeraden om de autodeur altijd met twee handen open te doen en vast te houden en al snel begrepen we waarom! Het kan zo hard waaien in IJsland dat je autodeur eruit kan waaien. Maak dus altijd de auto open met twee handen en laat de auto niet openwaaien. Een ander bekend fenomeen in IJsland zijn de zandstormen. Daar hebben wij gelukkig geen last van gehad, maar wij denken dat dit vaker voorkomt in de lente en zomer. Hierbij waait het zo hard dat er zand, maar ook het ‘gravel’ – oftewel zwarte grind -, alle kanten op waait en zo een zandstorm vormt. Dit doet niet alleen pijn als je buiten loopt – naast dat de wind in je gezicht snijdt krijg je dus ook grind tegen je aan – het is ook heel slecht voor de auto. Je ziet daarom dat veel auto’s in IJsland beschadigd zijn door de kleine steentjes die tegen de auto werden aan gesmeten tijdens zo’n zandstorm. Voor zandstormen kun je je verzekeren en dat is aan te raden wanneer jij naar IJsland gaat in het seizoen waarin zandstormen voorkomen.
safetravel.is
Eén website die je altijd moet onthouden is safetravel.is. Dit is een website waar heel IJsland meerdere keren per dag naartoe surft voor het laatste nieuws over het weer en de verkeersomstandigheden. Doordat het weer in IJsland zo snel kan veranderen kan het zomaar zijn dat er een stuk weg wordt afgesloten doordat de weersomstandigheden te slecht zijn. Op safe travel.is zie je altijd een realtime overzicht van welke wegen er open zijn, hoe het weer is en de aankomende uren zal zijn. De informatie wordt elke tien minuten bijgewerkt en is dus redelijk accuraat. Ook biedt de website de mogelijkheid om te lokaliseren waar je bent als je bijvoorbeeld gaat wandelen. Laat via de website weten waar je gaat ‘hiken’ – zoals dat zo mooi heet – en laat ook weer weten wanneer je weer terug bent. Wanneer je verdwaald raakt of in de problemen komt dan kunnen de reddingsteams van IJsland je makkelijker vinden, omdat het voor toeristen heel moeilijk is om te omschrijven waar zij zich bevinden. Een goede tip dus om deze website zeker even te bookmaken op je telefoon wanneer je naar IJsland gaat!
Maximale snelheid
Houd je aan de maximale snelheden die worden aangegeven in IJsland. Niet alleen omdat je dan veilig aan het rijden bent voor jezelf en anderen, maar ook omdat de boetes in IJsland behoorlijk prijzig zijn. IJsland is sowieso al een krankzinnig duur land, dus dan kun je dat geld beter besteden aan een te duur geprijsd etentje in Reykjavik!
Samengevat
Een heleboel informatie hierboven, maar hieronder onze tips nog eens overzichtelijk opgesomd:
- Bezuinig niet op de autoverhuur en ga voor een 4 x 4 in de winter voor je eigen veiligheid;
- Houd altijd – maar dan ook altijd – je autodeur vast wanneer je de autodeur opent of dichtdoet!
- Kies voor een verzekering met zandstormschade erbij in wanneer je in het seizoen van zandstormen naar IJsland gaat;
- Maak gebruik van navigatie apps (zoals Waze) voor een accurate route;
- Refresh de website safe.is meerdere keren per dag voor een actuele update over de routes;
- Houd je aan de maximale snelheid om dure boetes te voorkomen.