Wat kost een reis naar IJsland? Overzicht & tips - It Happens in
Selecteer een pagina

Wat kost een reis naar IJsland?

Iedereen zegt dat IJsland duur is en dat is het ook! Maar er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen en daardoor goedkoper uit bent. In dit artikel delen we de kosten die wij hebben gemaakt voor onze reis naar IJsland en wat je kunt verwachten van de prijzen in IJsland. 

Auto en vervoer

Als je in IJsland gaat rondreizen dan heb je vanzelfsprekend een auto nodig en die moet je nu eenmaal huren. Je kunt ook met de bus rondreizen, maar dan ben je wat minder flexibel plus dat je niet buiten de gebaande paden kunt gaan en daardoor ‘geheime’ warmwaterbronnen misloopt. Wanneer je een auto huurt kun je dit bij verschillende aanbieders doen en ook hier zitten verschillen in de prijzen die ze aanbieden. Ons advies is om niet te besparen op de auto die je huurt en de verzekering die je neemt, want dit kan je duur komen te staan met de snelle weersinvloeden- en veranderingen. De auto aanbieder die hoogstwaarschijnlijk het goedkoopste is, is Sad Cars. En zoals de naam al zegt, daar wil je liever niet huren. Wij hebben er geen ervaringen mee, maar de recensies op internet vertellen ons dat je twee keer achter je hoofd moet krabben voordat je hier wilt huren. Ons advies is autoverhuurder Lotus Car Rental – een voordelige IJslandse aanbieder die echt een goede service biedt en persoonlijk advies geeft.

De benzinekosten zijn redelijk gelijk aan Nederland en uiteindelijk hebben wij drie à vier keer moeten tanken om onze route te kunnen rijden en uiteraard de auto afgetankt weer in te leveren. Hieronder hebben we kosten overzichtelijk opgesomd.

Benzinekosten:  € 200,54

Auto huren bij Lotus Car Rental + Silver Package Verzekering: € 628,88

TOTAAL AUTOKOSTEN: € 829,42

Eten & Drinken

Iets wat je thuis ook moet doen, maar op reis altijd veel duurder lijkt – althans in Westerse landen – is eten & drinken. Het eten en drinken in IJsland is duur. Gruwelijk duur! En dat is logisch, want IJsland moet natuurlijk alles importeren vanuit het buitenland. Hierdoor zijn ‘simpele’ dingen zoals een rode paprika in IJsland te koop voor € 3,00, terwijl we daar in Nederland bij de Lidl misschien € 0,80 voor neerleggen. Ook alcohol drinken kun je in IJsland beter niet doen. Net als in Scandinavië betaal je voor een biertje al gauw 8 euro per glas!

Doordat uit eten gaan in IJsland ook niet echt goed te doen is – zeker niet buiten Reykjavik – voor minder dan 30 euro per persoon, hebben wij dit ook niet gedaan. Wij hebben er voor gekozen om elke avond te koken en ook dit was een uitdaging! Doordat groente en vlees hartstikke duur zijn is het al lastig om een simpel pastagerecht te maken voor onder de 10 à 15 euro. Wat daarnaast het lastig maakt is dat je in veel hotels of Airbnbs wel een (gedeelde) keuken hebt, maar dat je er niet in mag bakken. Je mag er geen vlees bakken of andere geurende dingen, omdat de meeste keukens geen afzuiger hebben. Dit maakt lekker koken ontzettend lastig… Soms hadden we alleen een magnetron tot onze beschikking en dan moet je creatief zijn.

Supermarkten

Wat ook een uitdaging is, is dat ze in IJsland niet de luxe kennen van ‘een supermarkt om de hoek’. In Reykjavik heb je natuurlijk genoeg supermarkten, maar als je daarbuiten gaat dan kan het maar zo zijn dat je 60 km moet rijden voor een supermarkt. Waar wij toen ook tot gedwongen waren, is boodschappen doen in bijvoorbeeld Vík, dan 40 km rijden en dan bij de plaats van bestemming aankomen. Je moet dus ook boodschappen doen die goed kunnen blijven in je auto.

Wij hebben er dan ook voor gekozen om heel makkelijk te doen. Qua ontbijt aten we of yoghurt of havermout en dit kon redelijk lang goed blijven in de auto totdat we bij het volgende hotel aankwamen. Lunch haalden we altijd bij een supermarkt, omdat de prijzen hier beduidend lager liggen dan in de supermarkt. Een broodje blijft nog steeds prijziger dan in een Nederlands tankstation, maar is prijstechnisch een betere keuze dan een supermarktbroodje. In de avond aten we vaak dingen die snel klaar waren maar niet altijd de lekkerste opties waren. Veel magnetronmaaltijden of pastasoorten die je met warme melk moest mengen om tot een maaltijd te komen. Met wat creativiteit konden we er iets van maken, maar dat magnetronvoedsel missen we niet! 😉

Wij haalden onze boodschappen altijd bij de Bonus of bij Kronan. Liever bij de Bonus dan bij de Kronan, want de Bonus is de Lidl of Aldi van IJsland! Bij de Bonus kun je letterlijk de Euroshopper producten zoals bij de Albert Heijn kopen met soortgelijke prijzen. Je herkent deze producten aan het typische logo met rode winkelmandje en natuurlijk omdat ze helemaal in het onderste schap liggen. Helaas hebben wij niet veel Bonus supermarkten gezien… In de buurt van Reykjavik zijn er erg veel, maar in de rest van IJsland zijn ze schaars. Dus sla je slag wanneer het kan!

ijsland kosten

Onze geliefde Bonus

 

Oh en nog een andere tip! Zorg ervoor dat je jouw favoriete drinkfles meeneemt en vul die tijdens je reis steeds met water. Je kunt water kopen in de supermarkt maar dit is ontzettend duur. Bovendien is het onzin, want in IJsland kun je het kraanwater gewoon drinken. Neem dus een fles mee om die steeds bij te vullen. Lekker duurzaam ook!

Qua eten en drinken hebben wij onderstaande kosten gemaakt.

Boodschappen in IJsland:  € 119,61

Eten & drinken op luchthavens: € 48,24

Eten voor onderweg & uit eten: € 158,75 

TOTAAL ETEN & DRINKEN: € 326,60

Verblijf

Ook de accommodaties waar je verblijft kun je zelf zo duur maken als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld gaan kamperen, alleen maar in hostels verblijven of juist alleen maar naar luxe hotels gaan met een privé hottub. It’s up to you! Wij kozen voor een leuke mix van wat luxere accommodaties en wat meer low budget opties. Sommige regio’s zijn duurder dan andere, zo kun je in Reykjavik al heel goedkoop een leuk appartementje scoren terwijl je bij de Vatnajökull gletsjer al de hoofdprijs betaalt voor een simpele hotelkamer.

Hieronder vind je de kosten van ons verblijf in de verschillende accommodaties. Mocht je willen weten of we de accommodatie aanraden, klik dan op de accommodatie om ons review te lezen!

Myrin Guesthouse in Reykjavik: € 71,85 voor 1 nacht

Uthlid Cottages op Golden Circle route : € 115,61 voor 1 nacht

Arngrímslundur op Golden Circle route: € 94,25 voor 1 nacht

Farmhouse Lodge bij Vík: € 331,70 voor 3 nachten

Skyrhúsid Guesthouse bij Vatnajökull gletsjer: € 144,34 voor 2 nachten

Guesthouse Selfoss: € 87,50 voor 1 nacht

Room with a View in Reykjavik: € 83,08 voor 1 nacht

Nupan Deluxe bij het vliegveld: € 62,42 voor 1 nacht 

TOTAAL VERBLIJF: € 990,75

Excursies

Wij hebben in IJsland twee excursies gedaan, maar ook dit is weer optioneel. Voor ons was de Ice Cave Tour door de ijsgrotten van de Vatnajökull gletsjer een echte must. Daarnaast hoorden we hele goede verhalen over de Blue Lagoon en wilden we dit ook graag zien. Dit was helaas een dure tegenvaller! Een andere excursie die veel wordt aangeboden in IJsland zijn de bekende ‘Aurora Hunts’. Samen met echte locals ga je dan op stap om het Noorderlicht te spotten. Zij zouden als de beste weten waar je dat ‘s nachts kunt zien. Wij raden je aan om de Aurora app te downloaden en zelf op zoek te gaan, want dan vind je het ook! Je kunt hier lezen hoe je het beste het Noorderlicht kunt spotten.

Hieronder vind je de prijzen die wij destijds voor onze excursies hebben betaald.

Blue Lagoon dagentree + badjassen: € 177,27 voor 2 personen

Ice Cave Tour door Guido to Iceland: € 295,70 voor 2 personen 

TOTAAL VERBLIJF: € 427,97 

rondreis door IJsland

Ice Cave Tour

Roadtrip door IJsland

Wij hebben in totaal met z’n tweeën € 2.574,74 uitgegeven aan onze elfdaagse trip door IJsland. Per persoon is dat dus 1.287,37Dit geeft een indicatie wat je reis naar IJsland zou kunnen kosten. Uiteraard heeft het ook met de wisselkoers te maken wat een ticket voor de Blue Lagoon kost. Daarnaast stijgen de prijzen langzaamaan en kunnen de bovengenoemde kosten hoger uitvallen. Wij hopen dat je nu een beter beeld hebt van wat je kunt verwachten van de kosten en prijzen in IJsland en waar je op kunt besparen!